Se dau 2.500 de lei pentru acești români, banii intră direct pe card: care sunt condițiile, când intră banii

de: Alexandru Puiu
25 05. 2023

Autoritățile române se confruntă în această perioadă cu o serie de crize, pe mai multe fronturi. Foarte mulți români sunt nemulțumiți de banii pe care îi câștigă, dar mai ales de scumpiri, inflație, creșterea dobânzilor. Așa s-a ajuns și la greva masivă din învățământ, prima de acest tip în 18 ani.

În timp ce salariații din învățământ speră la majorări salariale și introducerea unor prime, pentru că nu se mai descurcă cu banii, acest lucru este foarte improbabil să se întâmple. Cel mai probabil, se va ajunge la o formă de ajutor financiar ca în cazul românilor vulnerabili care primesc un ajutor pentru plata facturilor la energie.

„Am discutat foarte constructiv. Este foarte clar în momentul acesta că nu poate să fie vorba de niciun fel de creștere salarială. Colegii din învățământ sunt în acest moment la maximul grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul acesta de acordare de sporuri și s-a discutat foarte constructiv despre faptul că în programul de guvernare care va fi prezentat imediat ce noua așezare a Coaliției va constitui noul Guvern și va veni în fața Parlamentului, prioritatea numărul 1 va fi Educația”, a declarat, la finalul negocierilor Marian Neacșu, secretar general al Guvernului.

Cum se va calcula ajutorul de 2500 de lei pentru profesori

”Faţă de discuţiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi una în octombrie, legate de cele 2 evenimente importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru iunie şi 1.500 pentru octombrie. Astfel de sume să fie acordate şi pentru personalul nedidactic, 500 de lei în iunie şi octombrie”, a arătat el.

Acest ajutor de mai sus nu va fi însă oficializat fără confirmarea fezabilității din partea Băncii Mondiale. Instituția urmează să analizeze noua lege a salarizării până în 15 iulie. După acea etapă, prima categorie care va beneficia de pe urma unei noi legi a salarizării va fi Educația.„În cea mai mare măsură sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică. (…) În momentul acesta o cotă forfetară de 30% poate să fie acordată, banii fiind din fonduri europene, cu caracter forfetar, iar suma care va fi alocată de la bugetul de stat poate să fie folosită pentru orice destinație”, a concluzionat secretarul general al Guvernului.